
Chcą inwestować w Linuksa
3 czerwca 2010, 12:24Pięciu dużych producentów układów scalonych - IBM, ARM, Freescale, Samsung, ST-Ericsson i Texas Instuments - założyło organizację Linaro, której zadaniem jest inwestowanie w Linuksa i zwiększenie obecności tego systemu w urządzeniach konsumenckich.

Najstarszy gotowany pokarm. W Izraelu znaleziono pozostałości po takim posiłku
21 listopada 2022, 13:36Umiejętność gotowania pokarmów uznawana jest za kluczowy element ewolucji człowieka. Gotowane pożywienia oraz wszystko, co związane z tym procesem, miało olbrzymi wpływ na naszą biologię oraz rozwój stosunków społecznych. Niedawno zdobyto dowody, że hominini intencjonalnie używali ognia co najmniej milion lat temu. Kiedy jednak wykorzystywali ogień do przygotowywania posiłków?

Bez mamutów ocieplił się klimat
2 lipca 2010, 10:06Amerykańscy naukowcy znaleźli dowody na to, że wyginięcie mamutów przyczyniło się do ocieplenia klimatu. Jeśli ludzie przyłożyli rękę do ich wymarcia, nie ryzykując wiele, można powiedzieć, że spowodowana działalnością naszego gatunku zmiana klimatu rozpoczęła się o wiele wcześniej niż sądzono (Geophysical Research Letters).

Telewizory – jak wybrać najlepiej
14 lutego 2023, 21:42Producenci telewizorów wykorzystując coraz to nowocześniejsze rozwiązania przy ich produkcji, wychodzą naprzeciw oczekiwaniom konsumentów. Dziś telewizory służą nie tylko do – jak to było pierwotnie – oglądania telewizji. Liczba rozrywek, które one umożliwiają, wciąż rośnie. Dlatego też zwiększyła się też liczba parametrów, które należy wziąć pod uwagę przy zakupie telewizora.

Starzenie i alzheimera kontroluje wspólny gen
26 lipca 2010, 10:09Człowiek w pewnym wieku najbardziej chyba obawia się dwóch rzeczy: starzenia oraz alzheimera. Jak sugerują naukowcy z MIT, na obie te przypadłości wpływa ten sam gen. Stwarza to perspektywy znalezienia nowych metod leczenia tej strasznej choroby.

Naukowcy z Warszawy zaobserwowali efekt orzecha brazylijskiego w mieszaninie cząstek
19 kwietnia 2023, 10:27Uczeni z Wydziału Fizyki Uniwersytetu Warszawskiego i Uniwersytetu w Utrechcie jako pierwsi zaobserwowali tzw. efekt orzecha brazylijskiego w mieszaninie naładowanych cząstek koloidalnych. Wyniki badań, które zostały opublikowane na łamach PNAS, mogą mieć duże znaczenie w wielu dziedzinach nauki, od geologii po fizykę miękkiej materii. Zdobyta wiedza może też zostać wykorzystana w zastosowaniach przemysłowych, np. do stabilizacji farb czy atramentów.

Sposób na zakażenia szpitalne
18 sierpnia 2010, 07:47Uczeni z Rensselaer Polytechnic Institute opracowali specjalną powłokę dla narządzi chirurgicznych, ścian szpitalnych i innych przedmiotów, która zabija gronkowca złocistego opornego na metycylinę (MRSA). Bakteria ta jest odpowiedzialna za olbrzymią liczbę zakażeń szpitalnych.

Wymiana opon i wulkanizacja dla każdego
11 lipca 2023, 20:40Każdy właściciel samochodu powinien być przygotowany na to, że prędzej czy później może wystąpić konieczność skorzystania z usług w warsztacie. Bardzo często jest tak, że stany awaryjne powodują nagłą potrzebę znalezienia miejsca, gdzie gwarantowana jest fachowa obsługa. Warsztatem w swojej okolicy mogą Państwo skontaktować się dzięki Q Service Castrol. W artykule wyjaśniamy, dlaczego trzeba pamiętać o usłudze, jaką jest wymiana opon i wulkanizacja.

Starzenie się nie powoduje kłopotów z pamięcią
16 września 2010, 11:27Poważne zaburzenia w funkcjonowaniu pamięci są powodowane przez narastające uszkodzenia mózgu (demencja, choroba Alzheimera, udary mózgu). Łagodne zaburzenia pamięci uważano do tej pory za normalny element procesu starzenia. Jak się okazuje: niesłusznie.

Polscy naukowcy skonstruowali urządzenie do konwersji informacji kwantowej
18 października 2023, 11:21Naukowcy z założonego przez Uniwersytet Warszawski i Uniwersytet Oksfordzki Centrum Optycznych Technologii Kwantowych QOT zbudowali urządzenie, które dokonuje konwersji informacji kwantowej pomiędzy pojedynczymi fotonami mikrofalowymi a fotonami optycznymi. Nowa technologia może znaleźć zastosowanie podczas budowy kwantowego internetu i astronomii mikrofalowej.